preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kupljenovo

 > Naslovnica
Vijesti

OBAVIJEST O ODABIRU UDŽBENIKA

Autor: Administrator , 5. 5. 2020.

Poštovani,

kolege i kolegice u nastavku donosimo dopis MZO  vezan za odabir udžbenika .

Poštovana/poštovani!

Ovim Vas putem želimo obavijestiti da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja 1. svibnja 2020. godine na svojim mrežnim stranicama objaviti Katalog odobrenih udžbenika za osnovnu školu, gimnazije i srednje strukovne škole za udžbenike koji će biti u uporabi u razredima, odnosno predmetima u koje se uvode novi predmetni kurikulumi sukladno odlukama o donošenju od siječnja 2019. godine. Kao i prijašnjih godina, udžbenike koji se nude na odabir i višegodišnju uporabu odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Po objavi Kataloga odobrenih udžbenika počinje teći razdoblje promotivnih aktivnosti nakladničkih kuća koje će trajati do 17. svibnja 2020. godine.

Sam proces odabira udžbenika podijeljen je u tri faze:

1. faza aplikacije (administrator uređuje podatke za svoju školu, administrator je dužan napraviti vezu između aktiva i nastavnika, odnosno dodijeliti odgovarajuće ovlasti nastavnicima kako bi mogli uspješno birati) - 6. do 15. svibnja 2020.

2. faza aplikacije (učitelji/nastavnici odabiru udžbenike, dostava obavijesti o preliminarnim rezultatima) - 18. do 22. svibnja 2020.

3. faza aplikacije (dopuna odabira ondje gdje je nakon anonimnog glasovanja neodlučeni ishod, odnosno gdje odabir nije izvršen) - 25. do 29. svibnja 2020.

 Kao i prošle godine, svaki učitelj samostalno unosi svoj odabir u aplikaciju. Odabir učitelja razredne nastave (za udžbenike radnoga karaktera) postaje odabir udžbenika za taj razredni odjel. Svaki član stručnog aktivna predmeta daje svoj glas za udžbenik koji mu je prvi izbor i udžbenik koji mu je drugi izbor, izravno i anonimno u aplikaciju.

Aplikacija analizira glasove članova stručnog aktiva predmeta i daje rezultate odabira za pojedini razred i predmet u višim razredima osnovne i u srednjoj školi.

Srednje škole s više strukovnih programa rade odabir za svaki program posebno.

Ondje gdje je nakon anonimnog  glasovanja neodlučeni ishod, odnosno gdje odabir nije izvršen, odabir ide u drugu fazu.

Unos u aplikaciju u ovoj fazi rade administratori, a na temelju odluke učitelja i nastavnika. Škole koje nisu odabrale udžbenike za pojedine razrede i predmete dužne su o dogovoru voditi zapisnik na temelju kojeg administrator unosi konačni odabir u aplikaciju.

Sve detaljne korisničke upute moći ćete naći na web stranici aplikacije udzbenici.skole.hr. Također, u slučaju da Vam je potrebna pomoć vezano uz aplikaciju, molimo da se javite CARNET-ovom helpdesku (kontakti su navedeni na stranici aplikacije za odabir udžbenika).

Bitno je naglasiti da se udžbenici ne biraju za trogodišnje strukovne i glazbene/plesne škole, kao i za osnovnoškolske programe koji nisu Osnovna škola – redovni program.

Vezano za druge obrazovne materijale podsjećamo da ih odobrava Agencija za odgoj i obrazovanje, odnosno Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Svaki učitelj i nastavnik samostalno odlučuje koje druge obrazovne materijale želi koristiti u nastavnome procesu, a osim komercijalnih mogu se koristiti i nekomercijalni drugi obrazovni materijali.

Podsjećamo da su škole dužne provesti odabir sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine broj: 116/2018., od 21. prosinca 2018.), a da se nedonošenje odluke o odabiru udžbenika smatra prekršajem navedenog Zakona, za što su predviđene i novčane kazne.

S poštovanjem,

Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja

Sektor za unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja

Služba za razvoj kurikula i udžbenike
Tražilica
Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Jelovnik školske kuhinje

UPISI U SREDNJE ŠKOLE
Dabar 2017

Kliknite na sliku kako bi vježbali za natjecanje!

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Kupljenovo / Matije Gupca 53, HR-10295 Kupljenovo / os-kupljenovo.skole.hr / ured@os-kupljenovo.skole.hr
preskoči na navigaciju